Nedjelja , 22 Srpanj 2018

Naslovnica » Fokus » Na vlašičkom Gostilju održan peti sajam sira i promocija travničke pramenke

Na vlašičkom Gostilju održan peti sajam sira i promocija travničke pramenke

Rujan 18, 2017 11:52 am A+ / A-

U organzaciji Saveza poljoprivrednih proizvođača srednjobosanskog kantona na Vlašiću je jučer održana promocija travničke pramenke i sajam sira.Ocjenjivački žiri sastavljen od stručnjaka birao je najbolji sir, najbolju ovcu, dvižicu ali i najboljeg ovna.Kako nam je rekao Rusmir Skrobo član organizacijskog odbora ove manifestacije najbolji sir imao je Omer Sejdić iz okoline Mehurića.Vlasnik najboljeg ovna je Mević Ibrahim iz Krajine a Mato Biljaka iz Nove Bile ponio je titulu vlasnika najbolje muzne ovce i dvižice.

-Naravno da sam prijatno iznenađen jer u ukupnoj konkurenciji ja sam osvojio treće mjesto. To je za mene zlata vrijedno jer je konkurencija zaista bila više nego jaka.Ponosan sam što sam osvojio ove vrijedne nagrade na sajmu sira i izboru najboljih ovaca” rekao je za portal Flash.ba, Mato Biljaka inače poznati poduzetnik iz Nove Bile.
Na sajmu se u izboru najboljeg sira i najboljih ovaca natjecalo gotovo 100 proizvođača a Rusmir Skrobo nam je rekao i jednu zanimljivu vijest.
-Jutros sam od jednog profesora sa poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu dobio informaciju da je vlašički sir uvršten u atlas svjetskih sireva što je jako dobra informacija i lijepa vijest za bh proizvođače sira.”

Na sajmu su učešće uzeli i stočari iz Republike Srpske a u kulturno zabavnom programu pored kulturno umjetničkih društava iz RS-a i FBiH svoju točku imao je i poznati travnički glumac Josip Pejaković. Sajam je otvorio premijer Vlade srednjobosanskog kantona Tahir Lendo.

Srećko Stipović

Na vlašičkom Gostilju održan peti sajam sira i promocija travničke pramenke Reviewed by on . U organzaciji Saveza poljoprivrednih proizvođača srednjobosanskog kantona na Vlašiću je jučer održana promocija travničke pramenke i sajam sira.Ocjenjivački žir U organzaciji Saveza poljoprivrednih proizvođača srednjobosanskog kantona na Vlašiću je jučer održana promocija travničke pramenke i sajam sira.Ocjenjivački žir Rating: 0