Nedjelja , 20 Siječanj 2019

Naslovnica » Fokus » OSCE organizirao radionice o medijskoj pismenosti za studente univerziteta u Bosni i Hercegovini
OSCE organizirao radionice o medijskoj pismenosti za studente univerziteta u Bosni i Hercegovini

OSCE organizirao radionice o medijskoj pismenosti za studente univerziteta u Bosni i Hercegovini

Travanj 15, 2018 11:39 am A+ / A-

Mostar, 15. april 2018. godine – Radionicom o medijskoj pismenosti za studente sa univerziteta u Mostaru, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas je zaključila niz radionica na ovu temu prethodno organiziranih u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Banjaluci i Tuzli, a čiji cilj je bio unaprijediti znanje studenata o medijima u digitalnom dobu i njihovom utjecaju na društvo u kontekstu BiH.

„Ove radionice studentima su pružile priliku da se bolje upoznaju sa ulogom medija i njihovom utjecaju na nas kao pojedince. Cilj radionica bio je upoznati studente s nizom vještina i tehničkih informacija, koje će im omogućiti da kritički razmišljaju o medijskim sadržajima i efikasnije se bore protiv propagande, lažnih vijesti i ostalih manipulacija“, izjavila je Vanja Ibrahimbegović Tihak, predavačica i stručnjakinja za medije i digitalnu pismenost.

Zlatan Musić, službenik za odnose s javnošću Misije OSCE-a u BiH ističe da se ponekad dešava da medijske aktivnosti usmjeravaju naše postupke, a zapravo bi trebalo biti obratno. „U današnjem društvu, postalo je iznimno važno da svaki građanin bude upoznat sa profesionalnim standardima koje su novinari i ostali zaposleni u sredstvima javnog informiranja dužni poštovati i da insistira na njima, ali i da poznaje mehanizme za podnošenje prigovora koji im stoje na raspolaganju bilo putem Vijeća za štampu BiH ili Regulatorne agencije za komunikacije BiH, u situacijama kada dolazi do kršenja tih standarda“, rekao je Musić.

U demokratskim društvima, suština je da građani budu medijski pismeni i da imaju kritički odnos prema medijima, istakla je Asja Borić, jedna od učesnica radionice. „Radionica o medijskoj pismenosti pomogla nam je da sagledamo način na koji mediji oblikuju naše spoznaje i shvatanja o svijetu u kojem živimo. Na radionici smo također dobili veoma važne upute o tome kako razborito koračati kroz život, u globalnom i tehnološkom društvu“, dodala je.

Radionice o medijskoj pismenosti organizirane su u saradnji s univerzitetima u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Banjaluci, Tuzli i Mostaru i predstavljaju dio projekta o unapređenju medijskih sloboda u BiH koji provodi Misija OSCE-a u BiH.

OSCE organizirao radionice o medijskoj pismenosti za studente univerziteta u Bosni i Hercegovini Reviewed by on . Mostar, 15. april 2018. godine – Radionicom o medijskoj pismenosti za studente sa univerziteta u Mostaru, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas je zaključil Mostar, 15. april 2018. godine – Radionicom o medijskoj pismenosti za studente sa univerziteta u Mostaru, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas je zaključil Rating: 0