Nedjelja , 22 Srpanj 2018

Naslovnica » Fokus » Regionalni seminar o krivičnim djelima vezanim za migracije u Jugoistočnoj Evropi
Regionalni seminar o krivičnim djelima vezanim za migracije u Jugoistočnoj Evropi

Regionalni seminar o krivičnim djelima vezanim za migracije u Jugoistočnoj Evropi

Rujan 18, 2017 11:27 am A+ / A-

Sarajevo, 18. rujna 2017. godine – Regionalni seminar pod nazivom: “Naredni koraci u radu na krivičnim djelima vezanim za migracije u Jugoistočnoj Europi”, čiji su domaćin OSCE/Odjel za transnacionalne prijetnje/Jedinica za strateška pitanja u radu policije, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Ured Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC), bit će održan 19. i 20. septembra u Sarajevu, uz podršku Misije OSCE-a u BiH.

Cilj seminara je ojačati suradnju između organa krivičnog pravosuđa i nadležnih aktera u javnom i privatnom sektoru, u radu na krivičnim djelima vezanim za neregularne migracije u Jugoistočnoj Europi. Uzimajući u obzir ugroženost migranata, učesnici u raspravi utvrdit će nedostatke, izazove i dobre primjere iz prakse i ojačati mreže za razmjenu informacija između država porijekla, tranzita i odredišta.

Poseban naglasak bit će stavljen na prevenciju, krivično gonjenje, međunarodnu i prekograničnu suradnju i pružanje pomoći žrtvama.

Uvodna obraćanja održat će ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić, šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Bruce Berton, subregionalni koordinator IOM-a za Zapadni Balkan, Peter Van Der Auweraert, službenik UNODC-a za prevenciju kriminala i rad sa organima krivičnog pravosuđa, Morgane Nicot i šef Jedinice za strateška pitanja u radu policije, pri Odjelu OSCE-a za transnacionalne prijetnje, Guy Vinet.

Seminaru će prisustvovati stručnjaci iz ove oblasti, uključujući sudije, tužioce, policijske službenike i službenike za vezu, kao i predstavnike nevladinih organizacija koje se bave pitanjem migracija i predmetima trgovine ljudima i krijumčarenja migranata.

Pozivamo predstavnike medija da snime izjave i kadrove, sutra, u utorak, 19. septembra 2017. godine u 09.15 sati u Kongresnoj dvorani u hotelu Holiday, na adresi Zmaja od Bosne 4, u Sarajevu. Uvodna obraćanja, od 09.30 do 10.15 sati su također otvorena za medije.

Regionalni seminar o krivičnim djelima vezanim za migracije u Jugoistočnoj Evropi Reviewed by on . Sarajevo, 18. rujna 2017. godine – Regionalni seminar pod nazivom: “Naredni koraci u radu na krivičnim djelima vezanim za migracije u Jugoistočnoj Europi”, čiji Sarajevo, 18. rujna 2017. godine – Regionalni seminar pod nazivom: “Naredni koraci u radu na krivičnim djelima vezanim za migracije u Jugoistočnoj Europi”, čiji Rating: 0