Nedjelja , 20 Siječanj 2019

Naslovnica » Fokus » Sloboda okupljanja u fokusu obuka u organizaciji Misije OSCE-a u BiH i ODIHR-a
Sloboda okupljanja u fokusu obuka u organizaciji Misije OSCE-a u BiH i ODIHR-a

Sloboda okupljanja u fokusu obuka u organizaciji Misije OSCE-a u BiH i ODIHR-a

Travanj 14, 2018 1:09 pm A+ / A-

Policijsko obezbjeđivanje skupova uz poštivanje ljudskih prava, bila je tema trodnevnih obuka za predstavnike agencija za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini, koje su zajednički organizirali Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Ured za demokratske institucije i ljudska prava pri OSCE-u (ODIHR) u Sarajevu i Banjaluci od 9. do 14. aprila 2018. godine.

Obuke koje su okupile više od 40 policijskih službenika iz policijskih agencija širom zemlje, bile su organizirane u saradnji sa policijskim akademijama ministarstava unutrašnjih poslova Federacije BiH i Republike Srpske. Tokom obuka bilo je riječi o međunarodno priznatim primjerima dobre prakse i standardima za policijske službenike u oblasti obavljanja policijskih aktivnosti za vrijeme javnih skupova.

„Policija ima veoma važnu ulogu, jer država ima pozitivnu dužnost da aktivno štiti mirna okupljanja od pojedinaca ili grupa koji pokušavaju omesti ili ograničiti njihov skup“, izjavio je šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Bruce Berton. „Zaštita slobode okupljanja je od ključnog značaja za stvaranje tolerantnog i pluralističkog društva u kome je moguć miran suživot grupa koje imaju različita uvjerenja, praksu ili politike djelovanja“.

Anita Danka, savjetnica za ljudska prava pri ODIHR-u i predavačica na obukama, izjavila je: „Pravo na slobodu mirnog okupljanja tijesno je povezano sa nizom drugih ljudskih prava i temeljnih sloboda. Iz tog razloga, rad policijskih agencija u oblasti čuvanja sigurnosti učesnika mirnih okupljanja uz poštivanje ljudskih prava, predstavlja područje od velikog značaja, a u toj oblasti ODIHR je izradio niz korisnih materijala i publikacija.“

Sloboda okupljanja u fokusu obuka u organizaciji Misije OSCE-a u BiH i ODIHR-a Reviewed by on . Policijsko obezbjeđivanje skupova uz poštivanje ljudskih prava, bila je tema trodnevnih obuka za predstavnike agencija za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini, Policijsko obezbjeđivanje skupova uz poštivanje ljudskih prava, bila je tema trodnevnih obuka za predstavnike agencija za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini, Rating: 0