Nedjelja , 18 Studeni 2018

Naslovnica » Fokus » Vitez:Pšenica izvanredne kvalitete – problemi otkup i cijena
Vitez:Pšenica izvanredne kvalitete – problemi otkup i cijena

Vitez:Pšenica izvanredne kvalitete – problemi otkup i cijena

Srpanj 18, 2017 3:07 pm A+ / A-

Danas je počela žetva pšenice na poljima općine Vitez.Prema riječima Perice Blaža direktora PD Vlašić pšenica je odlične kvalitete ali problem su cijena i otkup.
-Iako je pšenica odlične kvalitete a prinosi dobri mi proizvođači ne znamo što ćemo sa pšenicom.Svi zajedno u BiH proizvodimo maksimalno 13 posto količina za potrebe našega tržišta.Ova pšenica ide u Gračanicu a mi smo primorani prodavati je po cijeni koju nam kupci odrede.Sadašnji mlinari bi najviše voljeli kada bi im pšenicu dali besplatno.Dok su bile državne firme godinu dana unaprijed se znala i cijena i otkup i poticaji.Dobivali smo čak i avanse.Nismo imali nikakvih problema” govori Perica za portal Flash.ba.

Koliko Vitez može proizvesti tona pšenice?

-Vitez može proizvesti tisuću tona pšenice minimalno.Ove godine ćemo je mi proizvesti od 150 do 170 tona a godini vjerojatno nećemo ni kilogram, priča Perica.

Koga okriviti za ovakvo stanje u poljoprivredi?

-Vlast krivimo, koga drugog.Zašto ne znam cijenu pšenicu, kome je prodati?Do jučer nisam znao gdje ću istovariti pšenicu.Moram koristiti prijateljske veze da bi je prodao.To u bivšem sustavu nije bio slučaj.Današnja vlast uopće ne razmišlja o poljoprivredi, odnosno proizvodnji i problemima sa kojima se mi suočavamo.Imao sam ambiciju kupiti novu mehanizaciju, ali kome je kupovati?Mladi odlaze, stoka se ukida po selima, dolazi do ucjena.Ja znam reći najlakše je kravu zaklati, onda nemamo ni teleta.Pod hitno se mora pomoći poljoprivrednim proizvođačima kako ne bi zaraslo u korov i ovo zemljište što sada obrađujemo”, izjavio je za portal Flash.ba, Perica Blaž direktor PD Vlašić Vitez.
Srećko Stipović/Flash.ba

Vitez:Pšenica izvanredne kvalitete – problemi otkup i cijena Reviewed by on . Danas je počela žetva pšenice na poljima općine Vitez.Prema riječima Perice Blaža direktora PD Vlašić pšenica je odlične kvalitete ali problem su cijena i otkup Danas je počela žetva pšenice na poljima općine Vitez.Prema riječima Perice Blaža direktora PD Vlašić pšenica je odlične kvalitete ali problem su cijena i otkup Rating: 0