Nedjelja , 16 Prosinac 2018

Naslovnica » Fokus » Zbogom televizijo!
Zbogom televizijo!

Zbogom televizijo!

Siječanj 7, 2018 9:55 am A+ / A-

Velika dostignuća na polju digitalne tehnologije omogučila su svakom pojedincu da emitira uživo ukoliko ima pametni telefon i u blizini internet.Upravo su tu mogućnost iskoristili Oliver Topalović i njegov partner Vilim Lovrinović s kanala i internet portala Dolina Lašve.Oni već nekoliko mjeseci promoviraju ne samo Lašvanske tamburice nego i druge pjevačke skupine putem društvenih mreža.
Svakoga petka u 20 sati uz pomoć pametnog telefona i interneta diljem svijeta prenose zvuke lašvanskih tamburica.Imali smo priliku vidjeti kako to sve funkcionira. Iznenađujući posjeti iz gotovo cijeloga svijeta. Naši radnici privremeno zaposleni u inozemstvu javljaju se sa svih kontinenata i šalju pozdrave svojim najmilijim ali i poručuju pjesme koje ih vežu za rodni kraj.Za samo sat ipol vremena koliko je trajao prijenos iz pekare Vitez putem facebooka, svirku tamburica pratilo je oko 50 tisuća ljudi.To je veliki uspjeh s obzirom da takve emisije radi tim ljudi s televizije koji broji najmanje desetak kamermana, producenata, rasvjetljivača, novinara itd..
Nedavno sam boravio u jednom selu kod Travnika.Ušao sam u kuću jednoga poznanika kad čujem Šaban Šaulić “razvaljuje” pjesmom, “Poznao bih te među hiljadu žena”.Gledam, nigdje ne vidim televizor.Pitam domaćina gdje ti je TV, kaže on što će mi.
-Imam računar i veliki monitor, povežem se internetom na YouTube i ne plaćam pretplatu. Računar nije televizor a ja mogu gledati sve što mi se gleda kao da imam i tv prijemnik”.
Zaista zašto bih plaćali tv pretplatu za program koji možete gledati putem mobilnih platformi ili stolnog računala ukoliko ste naravno spojeni na internet?Nove tehnologije toliko su pojednostavile proizvodnju programa da ćemo uskoro moći reći “zbogom televizijo”.Za dvadeset godina od crno-bijelog filma, razvijanja pa kopiranja fotografija koje smo onda opet morali slati redakcijama autobusom stigli smo do digitalne tehnologije koja sve to preskače i omogućuje da fotografiju ili vijest istoga trena šaljete na sve strane svijeta.Dobar primjer digitalne revolucije može se vidjeti i u ovom video uratku na snimanju lašvanskih tamburica koje je zahvaljujući suvremenim tehnologijama i društvenim mrežama moguće pogledati iz bilo kojega kraja svijeta.Živjela digitala!
Srećko Stipović

Zbogom televizijo! Reviewed by on . Velika dostignuća na polju digitalne tehnologije omogučila su svakom pojedincu da emitira uživo ukoliko ima pametni telefon i u blizini internet.Upravo su tu mo Velika dostignuća na polju digitalne tehnologije omogučila su svakom pojedincu da emitira uživo ukoliko ima pametni telefon i u blizini internet.Upravo su tu mo Rating: 0