Utorak , 22 Svibanj 2018

Naslovnica » Fokus » Županijski odbor HDZ-a BiH Središnja Bosna za školovanje na maternjim jezicima
Županijski odbor HDZ-a BiH Središnja Bosna za školovanje na maternjim jezicima

Županijski odbor HDZ-a BiH Središnja Bosna za školovanje na maternjim jezicima

Lipanj 2, 2017 10:52 am A+ / A-

Ustavna obveza je omogućiti djeci pohađanje nastave na njihovim maternjim jezicima a svaki bi drugi model predstavljao kršenje Daytonskog sporazuma i negiranje ustavnih kategorija, stav je Županijskog odbora HDZ-a BiH Županije Središnja Bosna (ŽSB).
Na redovitoj sjednici Županijskog odbora HDZ-a BiH Županije Središnja Bosna razgovaralo se o osnivanju škole u Jajcu koja bi radila prema nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku, priopćeno je.
Ministrica obrazovanja, kulture i sporta u Vladi ŽSB Katica Čerkez obrazložila je i izvijestila članove ŽO HDZ-a BiH ŽSB o aktualnoj situaciji u Jajcu glede osnivanja škole koja bi radila prema nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku.
Ministrica Čerkez istaknula je kako je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽSB ispoštovalo odluku Sabora ŽSB i zastupnika koji su izglasali osnivanje škole u kojoj bi se nastava odvijala prema planu i programu na bosanskom jeziku.
Iz Županijskog odbora HDZ-a BiH ŽSB ističu kako je nužno poštovati Ustav BiH, odnosno, ustavnu kategoriju jezika što je definirano Daytonskim mirovnim sporazumom.
“Obrazovni sustav u Središnjoj Bosni preslika je Daytonskog mirovnog sporazuma i sukladno tom je i organiziran, a zalažemo se za pravo svakog djeteta na obrazovanje na maternjem jeziku. Na sjednici je zaključeno kako će se o ovom pitanju očitovati i Odbor za obrazovanje Županijskog odbora HDZ-a BiH ŽSB o čemu će javnosti biti pravovremeno informirana”, navodi se u priopćenju

Županijski odbor HDZ-a BiH Središnja Bosna za školovanje na maternjim jezicima Reviewed by on . Ustavna obveza je omogućiti djeci pohađanje nastave na njihovim maternjim jezicima a svaki bi drugi model predstavljao kršenje Daytonskog sporazuma i negiranje Ustavna obveza je omogućiti djeci pohađanje nastave na njihovim maternjim jezicima a svaki bi drugi model predstavljao kršenje Daytonskog sporazuma i negiranje Rating: 0