Nevjerojatna vitalnost Jakuba Ibrića iz Novoga Travnika

Jakub Ibrić iz Novoga Travnika ima 87 godina. Ništa ne bi bilo neobično da Jakub još uvijek ne vozi automobil, bicikl, izrađuje naprave za zaštitu parking placeva, pravi dnevno stotinu sklekova. Zbog svoga šarma i ljepote u mladim danima dobio je nadimak „osvajač“ jer su se žene „lijepile“ za njega kao mravi za šećer. Jakub nosi i titulu najjačeg muškarca u Novome Travniku.Jedinstven je i po tome što je napravio žensku sobu za pušenje gdje se uz kavu zapali i cigareta. Humanista, vrhunski majstor za zavarivanje još uvijek svojim izgledom i aktivnostima prkosi vremenu.

  • U Novi Travnik sam došao iz Lukavca kod Tuzle.Jednostavno želio sam promjenu i napredovanje u svome poslu. Do tada sam stekao sve certifikate za zavarivanje pa sam došao u proizvodnju topova.Do moga dolaska topove su izvrtali kako bi im zavarivali cijev. Ljudi nisu imali dovljno znanja a ja sam radio zavarivanje u svim pozicijama pa i vertikalno. Tada je jedan poslovođa rekao:“Otkako je Jakub došao više ne moramo izvrtati topove“. Pun sam radio, međutim kada mi nisu isplatili prekovremeni rad napustio sam Bratstvo iz Novoga Travnika i otišao u Austriju“, govori za Flash.ba ovaj vrsni majstor.

O njegovim plesnim majstorijama za naš portal govorio nam je Drago Slipac tada novinar kombinata „Bratstvo“ koji je dobro poznavao Jakuba Ibrića.
-Bio sam svjedok kada je Jakub plesao i podizao publiku na noge a pogotovo žene. Novi Travnik je imao lijepih žena a kako je to bio kombinat u kojem su radili većinom muškarci bila je prava otimačina za lijepe žene. Dok smo mi čekali da ugledamo lijepu ženu one su Jakubu same prilazile.Dolazio je do najljepših žena s kojima je mogao da zapleše.Bio je plesni virtuoz. Zvali smo ga novotravnički Fred Aster“, govori nam Drago.

Jakub je nesebično prenosio svoje znanje na mlađe generacije.Jedan od njegovih najboljih učenika je Ibrišim Subašić iz Novoga Travnika koji je bio i najbolji zavarivač u bivšoj Jugoslaviji kada je riječ o zavarivanju aluminijuma.

-Nesebično je prenosio svoje znanje i znao ga je prenijeti.Od stava za varenje do uzimanja kliješta za zavarivanje. Bio je vrstan majstor. O Jakubu mogu reći samo sve najbolje.Zadovoljan sam svojim poslom jer sam zahvaljujući ovome zanatu obišao cijeli svijet, govori za Flash.ba Ibrišim Subašić.
Jakub je uredio i sobu za žene koje puše cigarete.Jednostavno želio je da se žene koje puše druže, ispijaju kave ili spreme ne što za jelo u toj njegovoj sobi.Više o Jakubu pogledajte u ovome video uratku.

Tekst i snimci: Srećko Stipović/Flash.ba

Read Previous

Want to be more productive? Try skipping the schedule

Read Next

How start a capsule wardrobe: a guide California

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *